Syrop z cebuli zna chyba każdy, jest to naturalny lek stosowany w walce z kaszlem oraz infekcjami gardła. Ja znam syrop z cebuli od dziecka i był to mój największy wróg, nienawidziłam go. Natomiast teraz jest to najlepszy syrop na kaszel, który stosuję w mojej rodzinie.

Jak przygotować syrop z cebuli

Przygotowanie syropu jest bardzo łatwą czynnością. Potrzebujemy kilka cebul, miód lub cukier i to w zasadzie wszystko. Syrop można natomiast urozmaicić na kilka sposobów, na przykład dodając sok z cytryny lub maliny.

Dziś podam Wam przepis na syrop z cebuli z miodem i cytryną, który przygotowałam gdy tylko w moim domu pojawił się nieproszony gość – kaszel.

  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • maliny, sok z malin lub czarnego bzu (opcjonalnie)

Cebulę obieramy i siekamy, wkładamy do szklanego naczynia np. do słoika. Sok z cytryny mieszamy z miodem i taką mieszanką zalewamy cebulę. Miksturę odstawiamy na kilka godzin, by cebula puściła sok i wraz z miodem i sokiem z cytryny połączyła się w syrop.

Dawkowanie

Zaleca się stosowanie syropu 2-4 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Data ważności

Ze względu na to, że syrop jest z naturalnych składników nadaje się do spożycia w ciągu 3 dni. Przechowywany w lodówce może być do 5 dniu. Po tym czasie lub gdy wcześniej zauważymy, że syrop jest nieświeży należy zrobić nowy.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*