Syrop z cebuli zna chyba każdy, jest to naturalny lek stosowany w walce z kaszlem oraz infekcjami gardła. Ja znam syrop z cebuli od dziecka i był to mój największy wróg, nienawidziłam go. Natomiast teraz jest to najlepszy syrop na kaszel, który stosuję w mojej rodzinie.
Jak przygotować syrop z cebuli
Przygotowanie syropu jest bardzo łatwą czynnością. Potrzebujemy kilka cebul, miód lub cukier i to w zasadzie wszystko. Syrop można natomiast urozmaicić na kilka sposobów, na przykład dodając sok z cytryny lub maliny.
Dziś podam Wam przepis na syrop z cebuli z miodem i cytryną, który przygotowałam gdy tylko w moim domu pojawił się nieproszony gość – kaszel.
- 3 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- maliny, sok z malin lub czarnego bzu (opcjonalnie)
Cebulę obieramy i siekamy, wkładamy do szklanego naczynia np. do słoika. Sok z cytryny mieszamy z miodem i taką mieszanką zalewamy cebulę. Miksturę odstawiamy na kilka godzin, by cebula puściła sok i wraz z miodem i sokiem z cytryny połączyła się w syrop.
Dawkowanie
Zaleca się stosowanie syropu 2-4 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Data ważności
Ze względu na to, że syrop jest z naturalnych składników nadaje się do spożycia w ciągu 3 dni. Przechowywany w lodówce może być do 5 dniu. Po tym czasie lub gdy wcześniej zauważymy, że syrop jest nieświeży należy zrobić nowy.